01.MAYIS.2019 İTİBARİ İLE TÜM SORULARINIZ CEVAPLANMIŞTIR
TÜM SORULARINIZ İÇİN LÜTFEN FORUM KISMINI KULLANINIZ





SORU CEVAP BÖLÜMÜMÜZ TEKRAR AKTİF HALE GELMİŞTİR. SORULARINIZI BEKLİYORUZ.


Apartmanyonetici.com
Info
Basligi Görüntüle
Apartmanyoneticisi » YUKARDAKİ BAŞLIKLARA GİRMEYEN SORULARINIZ » DİĞER SORULARINIZ
 Basligi Yazdir
ARANIP SORULMAYAN BOŞ DAİRE
maylandi
Merhaba,
20 dairelik bir apartmanda 3 yıl önce daire satın alarak şu an oturuyorum, yöneticilik sırayla tüm dairelere verildiğinden, bu dönem yönetici ben oldum.
Apartmanımız 17 yıllık bir bina. Dairelerden bir tanesi bina yapıldığından beri boş duruyor, sahibi tarafından arayıp sorulmuyor, haliyle 17 yıldır da bina için yapılan boya, badana vs. türü hiçbir ortak gidere katılmadığı gibi aidat ödemelerine katılmamışlar. Bir tek bildiğimiz sahibinin yurt dışında olduğu, başka bir bilgimiz yok, ulaşamadık da. Sahibi yurtdışında bulunduğundan her ihtimale karşı (herhangi bir akma, sızıntı vs) düşüncesiyle 17 yıl önce evi aldığında anahtarı apartman sakinlerine bırakmış ve gitmiş.
Son yaptığımız yönetim toplantısında bina sakinlerinden biri "uzun müddet arayıp sorulmayan ve özelliklede binaya karşı borçlu olan dairelerin apartman tarafından el konulabileceğine" dair bir şey duyduğunu belirrti. Hiçbirimizin bu konu hakkında bilgisi yok.
17 senedir arayıp sorulmayan, bu süreçde de binayla ilgili hiçbir ortak harcamaya takılmayan, aidat ödemeyen bu daire hakkında apartman olarak herhangi bir işlem yapma hakkımız var mı? Yada ne gibi bir işlem yapma hakkımız var, bu konu hakkında hangi yolu izlemeliyiz?
Teşekkür ederim
 
hasan_celik
Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlâl ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hâkimden istiyebilirler.

17 yıldır daire sahibi borcunu ödememiş peki yönetim daire sahibinden borcunu istemiş mi? kat malikine o sene ödemesi gereken ücret tebliğ edilmiş mi?

Ayrıca yukarıda belirtilen şey devirdir apartmana kalması değildir.

Şu an kat malikleri kurulunca karar alıp dava açmanız lazım. Fakat bu daire apartmana kalmaz hakim haklı bulursa sizi ki bu uzun bir süreçtir. Bedeli daha sonra davalıya ödenmek üzere vadeli bir hesaba yatırılıp daireyi almanız yönünde karar verebilir. Burda daire apartmana hibe olmuyor bedeli karşılığında satın alınıyor.

ayrıca şöyle bir şey de var bu çok önemli Bu maddedeki dava hakkı, devir konusunda kat maliklerince alınan dava açma kararının öğrenilmesi tarihinden başlayarak altı ay ve her halde dava hakkının doğumundan başlayarak beş yıl içinde kullanılmazsa veya dava sebebi ortadan kalkmışsa düşer

Sizin dava açma hakkı doğalı 5 değil 17 sene olmuş.

Ama hukuk yoruma göre farklılık arz edebilir. Bu daire konusunda çok ısrarlıysanız apartman olarak. Kat malikleri kurulunca karar alıp iyi bir avukat tutup dava açmanızı tavsiye ederim
 
maylandi
Cevabınız için teşekkür ederim. Sorumu sorarken asıl önemli şeyi belirtmeyi unutmuşum yanlız. Her ne kadar ben yanlış olduğunu düşünsemde ve söylesemde bunu kabul ettiremedim, umarım bu konu yüzünden başımıza birşey gelmez.
Bu daire binanın en üst katında bir daire, 17 yıldır kimse ilgilenmediğinden artık binayada zarar vermeye başlamış, çatıdan ve etrafını komple çeviren teraslar yüzündende alt dairelere akma vs. türü zararları mevcut. Bir toplantı esnasında diarenin bakımını apartman olarak yapma ve karşılama kararında tüm daireler ortak fikirde birleşti. Dairenin ilk anki halinin tüm resimleri çekildi, daire tamamıyla elden geçirildi, tamiratları ve gerekli tüm değişmeleri yapıldı. Resimleri çekme düşünsesi ise; ileride daire sahibi gelirse elimizde ilk hali durumu mevcut olsun diye. Tüm daireler ortak olarak tüm masrafları karşıladık. Şimdi daireyi kiraya vermek ve değrlendirmek istiyorlar. Bu durumun bize ilerde zarar verebileceğini belirttim ancak tüm sakinler ortak fikirde birlşeti. Bu konu ilerde bizim için herhangi bir suç teşkil eder mi acaba? En nihayetinde her ne kadar nerdeyse 20 yıldır adam arayp sormasada, yarın çıkıp geldiğinde BENİM EVİM SİZ NASIL BÖYLE BİRŞEY YAPARSINIZ dese ne diyebiliriz ki? SAhibin hakkına tecavüz değil midir bu durum? Ve suç değil midir? Çekmiş oldukları resimlerle savunulacak bir durumda olmadığımızı düşünüyorum ben şahsen.
Teşekkür ederim
 
editor
Başkasının malı üzerinde tasarruf hakkınız olmadığına göre, yapacağınız eylem suç teşkil edecektir.
 
www.apartmanyoneticisi.com
Atlanilacak Forum: