01.MAYIS.2019 İTİBARİ İLE TÜM SORULARINIZ CEVAPLANMIŞTIR
TÜM SORULARINIZ İÇİN LÜTFEN FORUM KISMINI KULLANINIZ





SORU CEVAP BÖLÜMÜMÜZ TEKRAR AKTİF HALE GELMİŞTİR. SORULARINIZI BEKLİYORUZ.


Apartmanyonetici.com
Info
Basligi Görüntüle
 Basligi Yazdir
Ne Yapmalıyım?
ismetyarkadas
Merhabalar,

Depremden sonra yapılmış 9 daire +2 dükkanı ve binanın altında garajı olan bir binanın yöneticisi oldum. Sorunlarımız şöyle:

1-Binayı yapan kişi garaj girişini iyi hesaplamadığı için graja giriş yapamıyoruz. 2 yıldır garajı kullanamıyoruz. Aslında bazı tadilatlar yapılsa garaja giriş yapılabilir. Ama müteahit buna yaklaşmamakta. Oysa müteahit daireleri satmadan önce garajlı daireler diye reklam yapmıştı.

2-Binanın altında yasal olarak zorunlu olması gereken sığnak var. Tabi biz sonradan öğreniyoruz. Müteahit binanın girişindeki kendine ait olan dükkanla sığınağı birleştirmiş ve orayı da kiraya vermiş. Yaklaşık 2 yıldır kirada... Burası binaya ait dediğimizde karşı çıktı. Bütün müteahitler böyle yapar. Projede var ama burasını vermem diye rest çekti. Binada ben hariç diğerleri korktu, ses çıkarmadılar. Bunun için neler yapablirim?

3-Garaja 2 yıldır giremiyoruz bari depo olarak kiraya verelim dedik. Bir kiracı bulduk. Kiraya verme prosedürü nedir? alınan parayı kime ve nasıl dağıtacağız. Ayrıca dükkan sahiplerine de garajdan pay verecek miyiz? Ayrıca bir avukatla konuşmuştum. Dükkan sahiplerinin garajda hak sahibi olmadığın söylemişti. Bu ne kadar doğrudur? Dükkanların alanları daha büyük olduğu için mütehit bana 6 garaj yeri düşmektedir diye bir laf etmişti. Garaj dağıtımı metrekare hesabı mı yapılmaktadır.

Not: Binada kat ittifakı da kat mülkiyti de var. Her yerin bağımsız tapusu çıktı. Bu konuda müteahiti dava edersek dava kaç yıl sürer ve sığınaktan gelir elde ettiği için geçmiş dönemlere ait parsal tazminat alabilir miyiz?

Vereceğiniz yanıtlar için şimdiden tşk. ederim.
 
editor
Bahsettiğiniz tüm bu konularda Bir avukata başvurarak kanuni yorum ve hizmet alabilirsiniz ve bence almalısınız.

Bizim yorumumuza gelince,

Öncelikle Binanın Yönetim planını tapudan alarak ortak yerlerin kullanımı ve paylaşımı konusunda fikir sahibi olmalısınız.
"Otoparkı tüm bağımısz bölümlermi yoksa sadece meskenlermi kullanacak gibi"

Binanınızın mimari projesini ilgili belediyeden alarak, projedeki sığınak durumunu tespit etmeli ve varsa haksız kullanımı tespit ederek mahkemede tecavüzün menni davası açarak tekrar ortak alan/siğinak haline getirmelisiniz.

Ortak alanı ( garajı) kiraya vermek için tüm kat maliklerinin olurunu almanız gerekir.

Son olarak,
Bir avukata başvurarak hukuki yardım almanızı öneririz.
 
www.apartmanyoneticisi.com
Atlanilacak Forum: