Apartman Yöneticisi

Vision-Hakkımızda
Biz Kimiz
Profesyonel Yönetim
Referanslarımız
Medya'da Biz
Bize Ulaşmak İçin
Sorularınız için
Ana Menü
Çevrimiçi Kullanıcılar
· Çevrimiçi Ziyaretçiler: 1

· Çevrimiçi Üyeler: 0

· Toplam Üye Sayısı: 2,108
· En Yeni Üye: 41mehmet
Asansör Bakımı
Çatı Bakımı
Havuz Bakımı
Bahçe Bakımı
Isı Tasarrufu
Ev Bakımı
Yangın
Editörden

Bazı Yargıtay Kararları
KIŞ BAHÇELERİ
D.GAZ ACİL
İSTANBUL'DA ULAŞIM
ÖRNEK
VİDEO
-videolar


01.MAYIS.2019 İTİBARİ İLE TÜM SORULARINIZ CEVAPLANMIŞTIR
TÜM SORULARINIZ İÇİN LÜTFEN FORUM KISMINI KULLANINIZ





SORU CEVAP BÖLÜMÜMÜZ TEKRAR AKTİF HALE GELMİŞTİR. SORULARINIZI BEKLİYORUZ.


Apartmanyonetici.com
Info
KİRACIDA ÇATIYA ANTEN KOYAR
YazarlarANTEN DAVASI AÇMAK MÜMKÜN

Yargıtay'ın da bu konuda, "Kiracının ortak yerlerden yararlanma hakkı vardır. Gerektiğinde bu konuda dava açabilir" şeklinde içtihat niteliği almış kararları var. Bu kararlardan biri mail atan okurumun sorduğu sorunun ve izlemesi gereken yolun yanıtı gibi. Örnek dava şöyle açılmış.

Ankara'da bir apartmanda 2 numaralı dairede kiracı olarak oturan davacı A.S, çatıya televizyon anteni kurmak istedi.Ancak buna 5 numaralı dairede oturan komşusu karşı çıktı. Bunun üzerine, A.S bu müdahalenin önlenmesi ve ortak yer olan çatıya anten koyabilmek için dava açtı. Mahkemede de davayı haklı buldu. Yargıtay da davalı, anten koydurmayan komşunun temyiz itirazını reddedip kararı oybirliği ile onadı.

KİRACILAR MERDİVENİ BİLE KULLANAMAZ

Karar ise bakın şöyle:

"Olayda davacı kat maliki değil kiracıdır ve davayı bu sıfatla açmış bulunmaktadır. Bu itibarla sorunun evvela umumi hükümlere ve Borçlar Kanunu'nun kira sözleşmesine ait hükümleri dairesinde çözümlenmesi gerekir. Borçlar Kanunu'nun 248. maddesinde belirtildiği üzere kira akdi bir şeyin kullanılmasını kiralayan tarafından kiracıya terk edilmesinden ibarettir.

Olayın niteliği bakımından bu kullanma hakkının geniş şekilde kabulü gerekir. Yani kat mülkiyeti kurulmuş bölüme münhasır olmayıp o bağımsız bölümle bağlantılı olan ortak yerlere de şamil olduğundan şüphe edilemez. Zira aksi düşüncenin kabulü ortak yerlerden olan binanın merdivenlerinden dahi kiracının faydalanmasına izin verilmemesi gibi sözleşmenin yerine getirilmesini imkansız hale sokacak bir netice doğurur."

KİRACININ DAVA HAKKI SINIRLI

Ortak yerlerin kullanmasının engellenmesi halinde kiracıların da hakimin müdahalesini isteme yani dava hakkı da var. Ancak, bu dava hakkı evsahiplerinki kadar geniş değil. Kiracılar evsahipleri gibi her türlü davayı açamıyorlar. Kat malikleri kurulunun bir kararına karşı dava açabilmeleri için özel bir çıkarlarıyla ilgili olması hak ve yararlarının doğrudan zedeleniyor olması gerekiyor. Kiracılar çatı dışında ortak yerlerden yararlanmalarını sınırlayan şu örnek durumlarda davacı olabiliyorlar:

Genel merdivenin diğer kat maliklrinden biri tarafından yararlanmalarını kısıtlar biçimde haksız işgali

İşyeri olarak kiraladıkları bağımsız bölümün kapısına veya dışarıdaki uygun bir yere tanıtı levha koymalarının engellenmesi

Kat malikleri kurulu tarafından apartmana giriş ve çıkışın haksız yere kısıtlanması, dış kapının belli saatlerde kilitlenmesi

KİRACI ÇEVRE DÜZENLEMESİ PARASINI KİRADAN DÜŞER

Eryaman'da bir sitede oturan H.T ise sitenin ortak çevre düzenlemesi bedelini kiracı olarak ödemek zorunda olup olmadığını sormuş.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ortak giderlerin ödenmesinde evsahibi ile birlikte sorumlu. Ancak, sorumluluğu kira miktarı ile sınırlı ve sözleşmede aksine hüküm yoksa yaptığı ödemeyi de kiradan düşebiliyor. Bu durumda kiracı okurum da çevre düzenlemesine ilişkin ortak gidere katılıp, kiradan düşebilir. Bu konudaki yasal düzenleme ise şöyle:

"Kat maliklerinin payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından bağımsız bölümlerin birinde kira akdine oturma hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak, kiracının sorumlulğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup yaptığı ödeme kira borcundan düşülür."
Yorum
Henüz yorum yazılmamış.
Yorum yaz
Yorum göndermek için lütfen üye girişi yapın.
Oylama
Sadece üyeler oylayabilir.

Oy verebilmek için lütfen üye olun ya da üye girişi yapın.

Henüz bir oylama yapılmamış.
Üye Girişi
Kullanıcı Adı

Parola



Henüz Üye Değil Misiniz?
Buraya Tıklayarak Üye Olabilirsiniz.

Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın
Kat Mülkiyetine Geçiş

Sorularınız İçin

e-SSK



Atesci Belgesi

dask
Kat Mülkiyeti Kanunu

Bilgi Bankası

Mevzuat

MODA
-videolar
içerik koruması