Apartman Yöneticisi

Vision-Hakkımızda
Biz Kimiz
Profesyonel Yönetim
Referanslarımız
Medya'da Biz
Bize Ulaşmak İçin
Sorularınız için
Ana Menü
Çevrimiçi Kullanıcılar
· Çevrimiçi Ziyaretçiler: 2

· Çevrimiçi Üyeler: 0

· Toplam Üye Sayısı: 2,108
· En Yeni Üye: 41mehmet
Asansör Bakımı
Çatı Bakımı
Havuz Bakımı
Bahçe Bakımı
Isı Tasarrufu
Ev Bakımı
Yangın
Editörden

Bazı Yargıtay Kararları
KIŞ BAHÇELERİ
D.GAZ ACİL
İSTANBUL'DA ULAŞIM
ÖRNEK
VİDEO
-videolar


01.MAYIS.2019 İTİBARİ İLE TÜM SORULARINIZ CEVAPLANMIŞTIR
TÜM SORULARINIZ İÇİN LÜTFEN FORUM KISMINI KULLANINIZ





SORU CEVAP BÖLÜMÜMÜZ TEKRAR AKTİF HALE GELMİŞTİR. SORULARINIZI BEKLİYORUZ.


Apartmanyonetici.com
Info
YARGITAYDAN KOMBİ VE KLİMA VİZESİ
Yargıtay kararları

ÖNÜMÜZDEKİ yaz klima taktırmayı planlayanlara da kombiye geçmek isteyenlere de iyi bir haberim var. Küresel ısınma yargıya da yansıdı ve Yargıtay'dan klima ve benzeri cihazlara özgürlük kararı çıktı.

Binaların yönetim planlarında yasaklayıcı düzenleme yoksa özgürce klima takılabilecek. Aynı kriter kombiler için de geçerli. Ancak, Yargıtay'ın yerleşik içtihatlara göre, klima ve benzere cihazların taktırılmasında ev tipi olmaları, anayapıya zarar vermemeleri, diğer kat maliklerini rahatsız etmemesi, dış görünümü bozmaması gibi şartlar da var. Bunlar da öteki klima kriterleri.

Klima ıslatıyor davası

Yazların artık çok sıcak geçmesi klima kullanımını patlattı. Ama klima taktırmak isteyenler çoğu zaman apartman komşuları ile sorun yaşıyor. Bu örnek davalardan biri Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin önüne kadar yansıdı. Örnek dava şöyle:

Balkonuna klima taktıran bir apartman sakininden komşuları davacı oldular. Dilekçede, davalının balkonuna monte ettiği klima cihazının bacasında yoğunlaşan buharın oluşturduğu suyun binanın giriş ve çıkış yerlerine akmak suretiyle kat maliklerinin ıslanmalarına neden olduğu iddia edildi.

Mahkeme keşif yaptı

Mahkeme kararıyla apartmanda keşif yapıldı.Bilirkişi raporunda klimadan damlayan suyla ilgili tedbir alınması gerektiği belirtildi. Karar temyiz edildi. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi kararında, doğalgaz veya sıvı yakıtla çalışan şofben, kombi ile elektrikle çalışan klima cihazlarının modern yaşamın vazgeçilmez, faydalı ve zorunlu ev aletleri olduğu vurgulandı. Kararda, ana binanın onaylı mimari projesinde bu aletler için yer ayrılmaması durumunda, bunların bağımsız bölümlerin hangi yerlerine konulacağı sorunu ile sık sık karşılaşıldığına dikkat çekildi.

Yasa bile çözemiyor

Bu tür bina içi anlaşmazlıkların çözümünde Kat Mülkiyeti Yasası'nın yasaklayıcı hükümlerini aynen uygulamanın sorunu herkesin kabul edebileceği biçimde çözmediğine, bazende işi daha karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hale getirdiğine ve memnuniyetsizliğe neden olduğuna vurgu yapılan kararda, davaya konu olan binanın yönetim planında her hangi bir yasaklama kararı bulunmadığına dikkat çekildi. Sıcaktan bunalanları da soğuktan üşüyenleri de rahatlatan kararda, bakın şöyle:

"Bulunacak çözüm yolu, kişilerin can güvenliğini tehlikeye düşürmemek, çağın sunduğu bu teknolojik olanaklardan tüm kat maliklerini yararlandırmak gerekir. Öncelikle apartmanın onaylı mimari projesinde kombi ve klima gibi cihazlar için özel bir yer, baca ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılıp yapılmadığına bakılmalı. Yer ayrılmamış ise binanın yönetim planına, oturanların balkonlarına klima cihazlarının konulmasını yasaklayıp yasaklanmadığı araştırılmalı. Bu aletler için yönetim planında bir yasaklama bulunmadığı takdirde balkonun iç kısmındaki duvara ve bağımsız bölümün pencerelerine monte edilmek, başka bağımsız bölümlere ve ortak alana zarar vermemek koşuluyla takılmasına izin verilmelidir"

Klima kriterleri

Yargıtay'ın klima ile kriterlerini gösteren öteki örnek kararları da özetle şöyle:

1-Klima cihazı pencere yerine dış duvara takılamaz: Ev tipi klima cihazlarına projede olmasa bile uygulamada izin verilmekte ise de bunların bağımsız bölümün pencere veya balkon kapılarına takılması mümkün iken, ortak yer olan dış duvarın delinerek monte edilmeleri ortak yere tecavüz niteliğindedir. (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 1998/4253 esas)

2-Sanayi tipi klima takılamaz: Balkon ve pencereye takılan mutat ölçülerdeki klima cihazına izin verilebilir ise de komşuları rahatsız eden sanayi tipi klima tesisleri bunun dışındadır. Komşuları gürültüsü ile rahatsız eden ve ortak yerlerden olan balkon duvarına takılan sanayi tipi klima cihazları ile özel ek elektirik hattı ve sayacının kaldırılmasına karar verilmesinde isabetsizlik yoktur. (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 1993/1438 esas)

3-Dış görünümü bozmamalı: Soğutma cihazları anayapıya zarar vermemeli, dış görünümü bozmamalı, diğer kat maliklerini rahatsız etmemelidir. İmar mevzuatı bakımından böyle bir cihazın prjelerde gösterilmesi zorunluluğu bulunmadığı takdirde anaya yapıya zaar vermemesi, başkalarını rahatsız etmemesi ve genel görünümü bozmaması koşulu ile bu cihazın kurulmasının yasaya aykırı bir durumunun bulunmadıağına hükmolunması gerekir. (Yargıtay 5. Hukuk Dairesi 1984/9890 esas)
Yorum
Henüz yorum yazılmamış.
Yorum yaz
Yorum göndermek için lütfen üye girişi yapın.
Oylama
Sadece üyeler oylayabilir.

Oy verebilmek için lütfen üye olun ya da üye girişi yapın.

Henüz bir oylama yapılmamış.
Üye Girişi
Kullanıcı Adı

Parola



Henüz Üye Değil Misiniz?
Buraya Tıklayarak Üye Olabilirsiniz.

Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın
Kat Mülkiyetine Geçiş

Sorularınız İçin

e-SSK



Atesci Belgesi

dask
Kat Mülkiyeti Kanunu

Bilgi Bankası

Mevzuat

MODA
-videolar
içerik koruması