Apartman Yöneticisi

Vision-Hakkımızda
Biz Kimiz
Profesyonel Yönetim
Referanslarımız
Medya'da Biz
Bize Ulaşmak İçin
Sorularınız için
Ana Menü
Çevrimiçi Kullanıcılar
· Çevrimiçi Ziyaretçiler: 1

· Çevrimiçi Üyeler: 0

· Toplam Üye Sayısı: 2,108
· En Yeni Üye: 41mehmet
Asansör Bakımı
Çatı Bakımı
Havuz Bakımı
Bahçe Bakımı
Isı Tasarrufu
Ev Bakımı
Yangın
Editörden

Bazı Yargıtay Kararları
KIŞ BAHÇELERİ
D.GAZ ACİL
İSTANBUL'DA ULAŞIM
ÖRNEK
VİDEO
-videolar


01.MAYIS.2019 İTİBARİ İLE TÜM SORULARINIZ CEVAPLANMIŞTIR
TÜM SORULARINIZ İÇİN LÜTFEN FORUM KISMINI KULLANINIZ





SORU CEVAP BÖLÜMÜMÜZ TEKRAR AKTİF HALE GELMİŞTİR. SORULARINIZI BEKLİYORUZ.


Apartmanyonetici.com
Info
KAT MÜLKİYETİNE GEÇİŞ'DE SON BİR YIL
Yazarlar






İZMİR Barosu avukatlarından Arsin Demir, taşınmazların kat mülkiyetine geçişi için son bir yıla girildiğini, aksi taktirde yıllık bin YTL idari para cezasının kesileceği uyarısında bulundu.

Avukat Arsin Demir, Türkiye'deki tüm taşınmazları ilgilendiren Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik yapıldığını, 28 Kasım 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Demir, şunları söyledi:

“Bu yasayla taşınmazların tapu kayıt sicillerinin düzgün ve anlaşılabilir hale getirilmesi, e- devlet projesi kapsamında olan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) dahilinde tapu kayıtlarının bilgisayar ortamına geçirilmesi, taşınmazların bilgisayar ortamında takibi yoluyla alınması gereken vergi ve harçların eksiksiz tahsili yoluna gitmesi amaçlanmaktadır. Yasa değişikliği öncesinde kat mülkiyetine geçişlerde bir binanın belediyeden onaylı fotoğrafı alınma zorunluluğu varken, yasayla bu fotoğraflama sistemi ortadan kaldırılmıştır. Bu haliyle artık fotoğraf sisteminden vazgeçilmesi ile kat malikleri, bu fotoğraflama bedeli olarak belediyelere ödemiş oldukları onay ücretinden kurtulmuşlardır. Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içerisinde, kat irtifakı kurulmuş ve üzerinde yapılar tamamlanıp yapı kullanma izin belgesi alınmış olan gayrimenkullerde kat mülkiyetine geçilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca bu kanunla yapı kullanma izin belgesi alındığı tarihten itibaren tahakkuk eden vergi, resim ve harçların kat mülkiyetine geçiş esnasında cezasız olarak tahsil edileceği, kat mülkiyete geçilmeyen ana gayrimenkullerde ise belediye sınırları içerisinde belediye, belediye sınırları dışında ise mülki amir tarafından ‘bin YTL idari para cezası verilir’ hükmü ile her daire için ayrı ayrı bu cezayı ödeme yükümlülüğü getirilmiştir.”

SON BİR YIL

Türkiye'deki taşınmazların çoğunun kat irtifakı bulunduğunu, vatandaşların, kat mülkiyetine geçişte son bir yıla girilmesi nedeniyle ellerini çabuk tutması gerektiğini vurgulayan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Apartman, site yöneticisi ya da kat maliklerinden herhangi birinin, tapu sicil müdürlüğüne müracatıyla taşınmazın kat mülkiyetine geçişi 28 Kasım 2009 tarihine kadar talep edilmelidir. Müracat esnasında her bağımsız bölüm sahibine ait oturma ruhsatı ve zorunlu deprem sigortası poliçesi mutlaka yanında olmalıdır. Bu işlemin yapılması için herhangi bir tapu harcı alınmamakta olup, vatandaşlar tarafından sadece Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Döner Sermaye Kontrollük Hizmetleri ve Döner Sermaye ücreti yatırılacaktır.”

HER YIL İÇİN BİN YTL

Demir, kat mülkiyetine geçiş için belirlenen tarihe kadar Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine müracat edilmemesi durumunda ise ne olacağına ilişkin, “Her bir bağımsız bölüm malikine, belirlenen tarihten sonra kat mülkiyetine geçinceye kadar yıllık bin YTL idari para cezası kesilecektir. Oturma ruhsatının alındığı tarihten itibaren ödenmiş olan iskan harcının yüzde 50 fazlası yıllık yasal faiziyle birlikte Vergi Daireleri tarafından tahsil edilecektir. Örnek olarak, vatandaş 2005 yılında oturma ruhsatını almış fakat yasanın belirlediği tarihe kadar kat mülkiyetine geçmemiş ise ödediği iskan harcının yüzde 50 fazlasını ödemek zorunda kalacaktır” dedi.

Demir, kanun uygulamasının, Tapu ve Kadastro Müdürlükleri'ndeki mevcut iş yükünü artıracak olması nedeniyle vatandaşların son günü beklemeden ellerini çabuk tutarak kat mülkiyetine geçişi gerçekleştirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Tapu Müdürlükleri yetkilileri de, kanunun yürürlüğe girmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kat mülkiyetine geçişle ilgili yapılan işlemlerin çok sınırlı olduğunu, sonraya bırakılmasının güçlükler yaşatacağını ve mağduriyetlere yol açabileceğini dile getirip aynı yönde uyarıda bulundu.
Yorum
Henüz yorum yazılmamış.
Yorum yaz
Yorum göndermek için lütfen üye girişi yapın.
Oylama
Sadece üyeler oylayabilir.

Oy verebilmek için lütfen üye olun ya da üye girişi yapın.

Henüz bir oylama yapılmamış.
Üye Girişi
Kullanıcı Adı

Parola



Henüz Üye Değil Misiniz?
Buraya Tıklayarak Üye Olabilirsiniz.

Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın
Kat Mülkiyetine Geçiş

Sorularınız İçin

e-SSK



Atesci Belgesi

dask
Kat Mülkiyeti Kanunu

Bilgi Bankası

Mevzuat

MODA
-videolar
içerik koruması